התנגדות לביצוע שטר בהוצאה לפועל היא הצעד שבו נוקטים כאשר נפתחה נגדכם הליך הידוע בתור ”בקשה לביצוע שטר או המחאה (צ'ק) בהוצאה לפועל“. כמובן שצריכות להיות סיבות מוצדקות המאפשרות לבצע התנגדות לשטר.
במאמר זה נסביר כיצד מגישים בקשת התנגדות לביצוע שטר ובאילו נסיבות אפשר לעשות זאת. אך לפני שמדברים על התנגדות לביצוע שטר חוב / המחאה, אולי כדאי להסביר בקצרה על אותו הליך הגבייה הקיים בהוצאה לפועל.
בקשה לביצוע שטר או המחאה
בהוצאה לפועל קיים הליך, אותו מבצעים באמצעות מילוי טופס 205, של פתיחת הליכי הוצאה לפועל במטרה לגבות שטר חוב או המחאה שלא כובדה. כלומר אלו הם מסמכים המאפשרים לפתוח הליכי גבייה גם ללא פסק דין של בית משפט, דבר המייעל את ההליך.
יתר על כן, במקרים בהם מדובר בחובות בסכום נמוך מ 25,000 שקלים ישנו מסלול מקוצר לגביית חובות.
בשביל להגיש את הבקשה יש צורך להגיש את השייק או שטר החוב, יחדיו עם הפרטים של החייב. הגשת הבקשה תתחיל הליך שבו החייב יקבל אזהרה עם מועד לתשלום החוב. ואם לא ישלם את החוב ולא יגיע להסדר מול ההוצאה לפועל – הוא צפוי לכל הליכי הגבייה הכוללים עיקולים ועוד צווים אשר ישבשו את שגרת חייו.
התנגדות לביצוע שטר בהוצאה לפועל
אז מה לעשות כאשר נפתח נגדכם הליך שכזה? ובכן ישנן 3 אפשרויות:
- לשלם באופן מיידי.
- להגיע להסדר תשלומים מול ההוצאה לפועל.
- להגיש בקשת התנגדות לביצוע שטר.
אם ביכולתכם לשלם באופן מיידי, ודרישת החוב מוצדקת, אינכם צריכים עורך דין הוצאה לפועל. תוכלו לשלם את החוב ולסגור את הנושא.
אם דרישת החוב מוצדקת, אך אין לכם את היכולות הכלכליות לשלם את החוב, ישנן אפשרויות להגיע להסדר חובות מול ההוצאה לפועל. ויתכן כי תרצו להתייעץ עם עורך דין הסדרי חובות.
ולבסוף האפשרות של התנגדות לביצוע שטר חוב.
מתי ובאילו נסיבות אפשר להגיש בקשה שכזו, ואיך עושים זאת?
המידע הוא כמובן לצורך ידע כללי, מוטב לבצע התנגדות לשטר בעזרתו של עורך דין לענייני הוצאה לפועל.
בקשת התנגדות לביצוע שטר
על פי החוק, לאחר שהומצאה האזהרה לחייב, הוא יכול להגיש התנגדות לשטר. לצורך כך החוק מעניק לו 30 יום. במידה ואינכם יכולים להגיש את ההתנגדות תוך 30 יום, ישנה אפשרות להגיש בקשה לארכה, אך גם אותה יש להגיש יחדיו עם תצהיר.
הגשת ההתנגדות מחייבת הגשת תצהיר לגבי העובדות שבגינן הוא מגיש את ההתנגדות.
ניתן להגיש התנגדות לביצוע שטר חוב בלשכת ההוצאה לפועל שבה הוגשה הבקשה לביצוע השטר או בלשכת ההוצאה לפועל בבית המשפט המוסמך לדון בתביעה (לפי המיקום). במידה והפנייה היא לבית המשפט, יש לנמק (על פי תקנות סדר הדין האזרחי) מדוע בית המשפט מוסמך לדון בתביעה.
כאשר בקשת התנגדות לביצוע שטר מוגשת אל ההוצאה לפועל, על הרשם לקבל החלטה – האם לקבל את ההתנגדות או לדחות אותה. אם הבקשה התקבלה, יעוכבו הליכי הגבייה. הרשם גם יכול לגלגל את ההחלטה לבית המשפט.
התנגדות לביצוע שטר חוב
הגשת התנגדות לביצוע שטר בהוצאה לפועל דורשת:
- תצהיר לאימות העובדות הנטענות על ידי החייב (המתנגד).
- העתקי המסמכים עבורם מוגשת ההתנגדות.
- העתק של כתב ההתנגדות (והנספחים) שיוגשו למבקש.
- העתק או צילום של הבקשה לביצוע שטר והמסמכים הנספחים.
אם שכרתם עורך דין, הוא יגיש את התנגדות בצירוף ייפוי כוח.
התנגדות לשטר
התנגדות לביצוע שטר בהוצאה לפועל דורשת נימוקים, להלן הנימוקים האפשריים:
שטר ביטחון – במקרים רבים ישנו שטר שנועד למטרות ביטחון במסגרת עסקה. יתכן כי טענת ההתנגדות היא שזהו שטר שאין צורך לממש אותה, מכיוון שכל תנאי העסקה התקיימו.
זיוף חתימה – למשל כאשר פנקס המחאות נגנב, ומישהו השתמש בשייקים תוך כדי זיוף החתימה של בעל החשבון.
כישלון תמורה – החייב יכול לטעון כי הוא לא קיבל את התמורה שהובטחה לו. זה יכול להיות כישלון תמורה מלא או כישלון תמורה חלקי.
פגמים בשטר – יתכן כי ישנם פגמים המטילים ספק בשטר, כמו למשל מחיקות רבות וסימנים מחשידים.
אי אחיזה כשורה – כאשר הזוכה אינו מחזיק בשטר אחיזה כשורה כפי שהיא מוגדרת בחוק.
עורך דין הוצאה לפועל
כל סוגיות ההוצאה לפועל נשמעות פשוטות, ולפעמים נראה כי זהו גוף המתנהל ביעילות ואין צורך בעורכי דין. בפועל, בכל הליך ישנן בעיות, ותמיד צריך עורך דין אשר יתנהל את התיק וידע לכוון את הדברים ולקדם את התיק.
בין אם אתם זוכים או חייבים, תמיד מוטב להתנהל בעזרתו של עורך דין לענייני הוצאה לפועל. עורך דין חובות עופר מצליח מביא איתו ניסיון רב בהתמודדות עם הליכי הוצאה לפועל, גביית חובות, הסדרי חובות והליכי חדלות פירעון.
משרדינו נמצא ברח' הארבעה 28 ת"א מגדל צפוני קומה 5 – הוראות הגעה