הליכי חדלות פירעון
מאמר זה דן באחד הנושאים הנגזרים מתוך הליך חדלות פירעון – צו הפטר. במאמר זה נסביר מהו צו הפטר, אילו חובות אינן בני הפטר ומתי בית המשפט יכול לבטל צו הפטר.
כאשר אדם בודד, או תאגיד, אינם יכולים לשלם את חובותיהם, הם רשאים להגיש בקשה לפתיחה בהליכי חדלות פירעון. ישנו שוני בין הליך חדלות פירעון של אדם בודד לבין ההליך התקף לגבי חברה. אך ברמת העיקרון בשני המקרים המטרה של ההליך היא להסדיר את החוב. במסגרת ההליך נקבע הסדר שמטרתו לשלם את החובות עד כמה שאפשר. בסיום התהליך, כאשר החייב עמד בתנאים ישנה בקשה להפטר.
השאיפה של החייב היא תמיד לקבל את צו ההפטר. צו זה בעצם פוטר את החייב מיתרת החובות, ומאפשר לו לשקם את חייו הכלכליים. צו ההפטר ניתן על ידי בית המשפט. הצו מיועד רק כלפי החייב ואינו תקף לגבי שותפים עסקיים או ערבים.
למעשה הצו פוטר את החייב מכל חוב שנתבע במסגרת הליכי חדלות פירעון או שניתן היה לתבוע אותו. למעט חובות שהפטור אינו חל עליהם. מייד נפרט עוד בנושא.
שיקולי בית המשפט במתן צו הפטר
לפני שנפרט את הדברים, ברצוננו להתעכב ולהסביר את שיקולי בית המשפט בעת מתן צו הפטר. בית המשפט שוקל את העניין בכובד ראש ועליו לחשוב גם על הנושים. הרי ישנה מידה מסוימת של אי צדק כלפי הנושים בעת מתן צו ההפטר. בית המשפט צריך למצוא את האיזון הנכון. בית המשפט מעוניין להושיט לחייב גלגל הצלה, אך גם לפרוע את החוב עד כמה שניתן. ובעת הפעלת אותו שיקול דעת ישנו משקל רב להתנהלותו של החייב. זוהי גם הסיבה מדוע הליך חדלות פירעון כולל תצהיר על נסיבות היווצרות החוב. בית המשפט רוצה לראות האם החוב נוצר בתום לב או כתוצאה מהתנהלות חסרת אחריות.
בקשה להפטר – סוגי הפטר
ישנם כמה סוגים של צו הפטר:
הפטר חלוט – הפטר זה נותן לחייב פטור מוחלט מכל חובותיו.
הפטר מותנה – הפטר זה ניתן בתור שלב ביניים. המשמעות היא שבית המשפט מתנה את ההפטר בהליך נוסף. בדרך כלל מדובר בעמידה בצו התשלומים שנגזר עליו במסגרת הליך חדלות הפירעון.
הפטר חלקי – סוג הפטר זה הוא די חריג. במסגרת הפטר חלקי החייב מקבל פטור רק עבור חלק מהחובות.
חובות שאינם בני הפטר
גם בהינתן צו הפטר, חשוב להיות מודעים לכך שישנן חובות עליהן לא חל הפטר:
חוב כתוצאה מתשלום עונשי – חוב הנוצר כתוצאה מעונש על החייב, מטעם רשות שיפוטית או רשות מנהלית, אינו בר הפטר. כאשר החייב קיבל קנס או דרישת תשלום מטעם אחת הרשויות בעקבות הפרה של חיקוק עליו לשלם את החוב למרות צו ההפטר. הנחמה היחידה היא שניתן לקבל הפטר על ריבית או קנס פיגורים שהתווספו לעונש.
חוב כתוצאה ממרמה או גנבה – בית המשפט בהחלט לוקח בחשבון את נסיבות היווצרות החוב. כאשר החוב הוא תוצאה של מעשה מרמה, בעל אלמנט פלילי, אותו ביצע בעל החוב, הוא אינו פטור. באופן דומה גם חוב שהוא תוצאה של גנבה שביצע החייב אינו פטור (למשל אם נדרש לפצות על רכוש שנגנב).
חוב לנפגעי עבירה – חוב שנוצר כתוצאה מחוק נפגעי עבירה. לדוגמה חוב שנובע מעבירות מין או מקרה של אלימות חמורה.
חוב מזונות – נושא המזונות מעט מורכב. ברמת העיקרון זהו חוב שאינו בר הפטר. כך קובע החוק. אך הליכי חדלות פירעון בחוק החדש כוללים גם סעיפים המאפשרים לבית המשפט העניק הפטר בנסיבות חריגות המצדיקות זאת.
הפטר – סוף טוב, הכל טוב?
צו הפטר הוא הסיום של תהליכי חדלות הפירעון. לאחר קבלת הצו החייב יכול להתחיל מחדש ללא חובות. אך שימו לב לסעיף 76 בחוק. על פי סעיף זה לבית המשפט ישנה סמכות לבטל צו הפטר לאחר שניתן.
התנהגות בעייתית – החוק מגדיר את המצבים בהם ניתן לבטל צו הפטר במידה שבעל החוב לא שיתף פעולה עם הנאמן. למשל כאשר לא העניק את המידע הדרוש, או הפר תנאי מהותי בצו השיקום הכלכלי. במקרים אלו בית המשפט רשאי לבטל צו הפטר.
מידע חדש – במידה והתגלה לבית המשפט מידע חדש אשר לא הוצג בפניו קודם בעת הבקשה להפטר, ויכול היה לשנות את החלטותיו לגבי תקופת התשלומים והיקפם, בית המשפט רשאי לבטל את הצו.
לסיכום, בתור בעלי חוב האינטרס שלכם הוא לקבל צו הפטר חלוט. כפי שאמרנו לא כל החובות הם ברי הפטר ולכן אנו תמיד ממליצים לכם להתייעץ עם עורך דין חובות. עורך הדין ינתח את מהות החובות ואופיין. כמו כן חשוב להתנהל בתום לב ולספק לגורמים הנוגעים בדבר את כל המידע הרלוונטי .רק עורך דין להליכי חדלות פירעון בטיח לכם התנהלות תקינה ויעילה ויסייע לכם לקבל את צו ההפטר.
הוראו הגעה למשרדינו תוכלו למצוא בגוגל מפות